
Czy Twoje dzieciaki też urządzają mecze piłki nożnej na środku jadalni i rozgrywają trzecią wojnę światową z wysokości szafy w salonie? Dosłownie “skaczą po ścianach? A przecież dostały przed chwilą paczkę cukierków i po lizaku, żeby siedziały cicho... No właśnie, okazuje się cały problem w tych cukierkach...
Według badań Brytyjskich naukowców barwniki używane w produkcji słodyczy mają szkodliwy wpływ na dzieci wywołując nadpobudliwość i trudności w koncentracji. Inne skutki spożycia syntetycznych barwników zaobserwowane w grupie badanych dzieci w ciągu godziny od spożycia to rozdrażnienie, agresja oraz reakcje alergiczne.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie dodatków do żywności określa, że producent produktow zywnosciowych powinien umieścić na ich opakowaniu nazwę barwnika oraz poinformować, że może mieć on szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi dzieci. Załącznik do europejskiego rozporządzenia wymienia barwniki, których użycie zobowiązuje producenta żywności do umieszczenia etykiety ostrzegawczej. Sa to tatrazyna (E 102), żółcień pomarańczowy (E 110) i azorbina (E 122). Rozporządzenie polskiego ministra zdrowia w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych wskazuje natomiast, że można je stosować w żywności(...)
Skoro więc u nas słodycze nie posiadają takich etykiet ostrzegawczych, jesteśmy zmuszeni sami zwrócić uwagę na składniki produktów, które kupujemy. Szczególnie dla dzieci.
Kilka porad:
1. Staraj sie wybierac produkty oznaczone certyfikatem “zdrowej zywnosci”
2. Unikaj produktow z lista sztucznych barwnikow (szczegolnie E 102, E 110 i E 122)
3. Wybieraj produkty barwione naturalnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz