czwartek, 15 grudnia 2011

Piwo pachnące piernikiem.

Do Świąt zaledwie tydzień - czas na artykuł o etykietach świątecznych. Zaczynamy od piwa.

Koniec roku to wiadomo największy sezon zakupów - w związku z czym wiele browarów wypuszcza na rynek sezonowe piwa „zimowe”. Trunki te charakteryzują się zazwyczaj ciemniejszym kolorem, gęsta konsystencją, dodatkiem przypraw i zapachów tradycyjnie kojarzonych z potrawami wigilijnymi. Często również - większym stężeniem alkoholu. Amber oferuje piwo Zimowe, Żywiec proponuje Tatrę Grzaniec, a Czarnków - Gniewosza Korzennego. Na zdjęciu Twierdzowe Ciemne Korzenne Na Miodzie z Raciborza i Świąteczne z Kormorana. Mocne piwa pachnące piernikiem, ozdobione swiateczna naklejka w sam ray na mroźny zimowy wieczór przy kominku...

Kolejne polskie piwo na Gwiazdkę to Ale Szycha, czyli polskie ale, oraz Wesołych Świąt czyli stout owsiany z browaru kontraktowego PINTA

Żywiec - Na Święta Bożego Narodzenia w 2010 roku uwarzył dla nas piwo Christmas Bock.


A jak to wyglada na świecie?
Co roku kaódy browar duński wypuszcza takie świateczne rarytasy:

Pięknie zaprojektowne butelki - mikołaje na chorwackie Osjecko pivo

Szwedzkie Sigtuna - (i ostrzeżenie z cyklu “pileś - nie jedź” ?...)

Oraz kolekcja piw świątecznych ze Stanów Zjednoczonych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz